Finnair växer vidare – men passagerarna hänger inte med

Bildresultat för finnair
Finnair Airbus A350. (Foto: Wikimedia Commons)

Finnair presenterar en rekord-juni med 1,2 miljoner passagerare som flög med det finska flygbolaget. Men trots rekordet hänger passagerarna inte med i den kraftiga kapacitetsökning som Finnair gjort vilket innebar att kabinfaktorn sjönk under årets sjätte månad.

I juni flög 1 240 500 passagerare med Finnair vilket är en ökning med 12,8 procent jämfört med samma månad förra året och ett nytt månadsrekord för flygbolaget är skrivet. Den största ökning står Asienlinjerna för med 15,5 procent fler passagerare, men även Europalinjerna, Nordamerikalinjera samt inrikestrafiken ökade under juni vilket gör juni till en rekordmånad för Finnair.

Finnairs kapacitet som mäts i ASK, Available Seat Kilometers, ökade i juni med drygt 16 procent vilket gjorde avtryck i kabinfaktorn då antalet passagerare inte ökat i samma takt. Kabinfaktorn minskade med 1,4 procentenheter jämfört med juni 2017 till 85,4 procent. Punktligheten för alla Finnairs flygningar landade på 81,1 procent i juni.

”Under det senaste kvartalet har vi gjort månadsvis rekord i antalet transporterade passagerare och ett flertal andra siffror. På grund av en stor kapacitetsökning har vår kabinfaktor minskat och vår RASK (Revenue per Available Seat Kilometers) minskade därför som förväntat under det andra kvartalet,” säger Finnairs VD Pekka Vähähyyppä

Finnairs kapacitet under juni var uppdelad med 48 procent på långlinjerna till Asien följt av 41 procent på Europalinjerna. De övriga elva procenten består av långlinjerna till Nordamerika samt inrikestrafiken i Finland. Finnairs största kapacitetsökning under juni var styrd mot ökade frekvenser till Tokyo och Bangkok men också öppnandet av en ny linje till Nanjing i Kina. Men även på linjerna till Nordamerika ökade Finnair kapaciteten med 11,7 procent vilket främst beror på fler avgångar till Chicago.

Även Europatrafiken fick ta del av en ökad kapacitet, på 18 procent, genom fler flygplan och fler stolar på befintliga flygplan. Den främsta ökningen var på linjer från Helsingfors till Tallinn, Bergen, Berlin, Gdansk, St Petersburg och Moskva.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.