Boeing köper Embraer

Bildresultat för embraer
Boeing köper 80 procent av den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer. (Foto: Wikimedia Commons)

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har köpt 80 procent av världens tredje största flygplanstillverkaren Embraer.

Efter att Airbus köpt in sig Bombardiers CSeries-program och nu bytt namn på CSeries till A220 svarar rivalen Boeing med att köpa 80 procent av den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer som är världens tredje största flygplanstillverkare, efter just Boeing samt Airbus. I köpet ingår inte Embraers tillverkning av militära och business jet-flygplan utan endast den kommersiella tillverkningen av passagerarflygplan.

”Genom att skapa detta strategiska partnerskap vill vi vara bra positionerade för att kunna skapa ett betydelsefull värde både för våra kunder och medarbetare men också Brasilien och USA,” säger Boeings koncernchef Dennis Mulienburg.

Embraer tillverkar jetflygplan i storleksklassen 70 till 130 passagerare vilket inte Boeing gör då deras minsta flygplan är B737-700 som i har plats för ungefär 140 passagerare. Det gör att Boeing och Embraer kompletterar varandra vilket är en anledning till Boeings köp, men en annan faktor är att Boeings största rival Airbus köpte in sig i Bombardiers CSeries-program.

Bombardiers CSeries-program består idag av två flygplanstyper, A220-100 samt A220-300 tidigare CS 100 och CS 300, som precis som Embraers flygplan är strax under både Boeing och Airbus flygplan sett till antalet passagerare som får plats ombord. Det gör att rivalerna Airbus och Boeing nu har varsin partner och nästintill lika förutsättningar för flygplan i storleksklassen 70-140 passagerare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.