Örebro stoppar flyglinje till Köpenhamn

Bildresultat för örebro airport
Nordica Bombardier CRJ 700 på Örebro Airport.

Örebro Airport stoppar flygningarna till Köpenhamn i samarbete med Nordica och SAS med omedelbar verkan då flygplatsen anser att den upphandlade linjen inte kommer att bli lönsam inom ”rimlig tid”.

För nästan tre år sedan inleddes flygningarna på Örebro-Köpenhamn av Estonian Air som kort därefter gick in konkurs. Dock övertogs flygningarna direkt av Nordica som bildades ur Estonian Airs konkurs. Sedan dess har linjen flugits med två dagliga avgångar på vardagar och en på söndagar med en tidtabell som passar med SAS peaktider på Kastrup. Nordica har dock endast flugit linjen sporadiskt med sina egna Bombardier CRJ-flygplan, istället har man valt att hyra in brittiska BMI Regional som flugit med en Embraer 145 som har plats för 49 passagerare.

Men nu stoppar Örebro Airport, som har upphandlat flyglinjen, flygningarna med omedelbar verkan då linjen inte bedöms att bli lönsam inom ”rimlig tid”. Sedan tidigare var det planerat ett sommaruppehåll under juli, men trafiken kommer alltså inte att återkomma.

”Vi vet att flyglinjen är mycket viktig för regionen men vi måste ta ansvar för bolagets ekonomi och agera affärsmässigt på ett bra sätt”, säger Irén Lejegren, Styrelseordförande för Örebro Läns Flygplats AB.

Under en period flög samma flygplan som flög Örebro-Köpenhamn även till nederländska Groningen från Köpenhamn vilket gjorde att flygplanet utnyttjades mer. Men sedan oktober förra året har Nordica valt att basera ett flygplan i Groningen som flugit till Köpenhamn och tillbaka till Nederländerna samt till fler destinationer i Europa vilket inneburit att flygplanet på Örebro-Köpenhamn har ett lågt antal flygtimmar per dag.

Att Nordica nu lämnar Örebro innebär att flygplatsen endast har en reguljärlinje kvar. Den flygs av AIS Airlines som mellanlandar på Örebro Airport på flygningar mellan Borlänge och Malmö. Dock trafikeras flygplatsen av ett antal charterbolag och fraktflygningar med DHL.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.