Bombardiers CSeries blir Airbus A220

Airbus A220-300 new member of the airbus Single aisle Family - landing
Airbus A220-300, tidigare Bombardier CS 300 landar på Toulouse flygplats. (Foto: Airbus)

Efter Airbus inträde i Bombardiers CSeries-program under förra året byter nu de två flygplansmodellerna i programmet namn till Airbus A220.

Airbus tillkännagav namnbytet på Bombardiers flygplansmodeller under en ceremoni på sitt Delivery Centre i Toulouse under tisdagen där Airbus medarbetare och press fanns på plats för att se på en CSeries målad i A220-färger. Namnbytet innebär att CS100 och CS300 nu blir Airbus A220-100 respektive A220-300. De båda flygplanstyperna har plats för 108 till 160 säten och blir genom de nya namnen integrerade i Airbus-flygplansprogram.

De nya Airbus-typerna, A220, är ett komplement till Airbus A320neo-familj som vanligtvis har plats för 140-200 säten. Det var i oktober förra året som Airbus och Bombardier tillkännagav att Airbus köpt 50,1 procent av aktierna i Bombardiers CSeries-program vilket innebär att Airbus också ska sälja flygplanen i programmet.

”Vi är begeistrade över att få sälja A220, särskilt tack vare flygplanets teknologi som ger det ett avgörande försprång på en hårt konkurrenssatt marknad. Jag har mottagit massor av positiv feedback från kunderna gällande flygplanets passagerarupplevelse”, säger Guillaume Faury chef för Airbus kommersiella flygplanstillverkning.

Bombardiers CSeries flygplan gjorde sina första kommersiella passagerarflygning under 2016 hos SWISS som var lanseringskund för CS 100, numera A220-100. Därefter har Air Baltic varit lanseringskund på den större CS 300 och dessutom blivit den största kunden för CSeries efter ett orderantal som idag ligger på 50 stycken CS 300-flygplan. Övriga operatörer som har beställningar på A220-flygplan är bland annat Air Canada, Delta Air Lines och Korean Air.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.