USA minskar det ekonomiska stödet till flyglinjer

Bildresultat för american airport
(Foto: Wikimedia Commons)

Det amerikanska Transportdepartementet tar bort det ekonomiska stödet till 21 flygplatser i landet då passagerarsiffrorna är för låga eller att det ekonomiska stödet per passagerare är för högt. Samtidigt ska kostnaderna för upphandlade flyglinjer i USA minskas med 40 procent under nästa år enligt president Trump.

USAs transportdepartement, DOT, upphandlar flyglinjer i landet genom programmet EAS, Essential Air Services, som garanterar otillgängliga städer i USA, som innan avregleringarna på den amerikanska flygmarknaden hade flygtrafik, flyglinjer. Men efter en översyn av programmet har DOT beslutat att lägga ned flyglinjer och det ekonomiska stödet till 21 flygplatser.

DOT har kommit fram till att flygplatserna i Hagerstown, MD, Franklin, PA, Pueblo, CO och Victoria, TX överskrider taket för det ekonomiska stödet per passagerare på 200 dollar. Förutom dessa flygplatser kommer DOT att stoppa ekonomiskt stöd till 17 andra flygplatser spridda över hela USA som har för få passagerare på flygningarna samt överskrider stödet på 200 dollar per passagerare.

DOT uppger också att ytterligare fyra flygplatser riskerar att bli av med sin Essential Air Service och detta beror på att de flygplatserna hade ett avbrott i flygningarna under förra året. Det i sin tur har inneburit att snittstödet på 200 dollar per passagerare överskridits.

USAs president Donald Trump har tidigare sagt att EAS-programmet ska minskas med 40 procent under 2019 då Trump anser att programmet är föråldrat. Trumps administration menar också att det i ett flertal fall är nära till en större flygplats från städer samt flygplatser som idag ingår i EAS-programmet. Att programmet ska minskas med 40 procent innebär att antalet flygningar och det ekonomiska stödet ska minska med detta. Det innebär att DOT kommer att få 93 miljoner dollar till EAS-programmet jämfört med dagens 150 miljoner dollar.

I dagsläget stödjer DOT, genom EAS, cirka 60 flygplatser i Alaska och 115 städer i ”the lower 48”-staterna som annars hade varit utan reguljär flygtrafik.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.