Norwegian drar ner på Skellefteå

Norwegian_Air_Shuttle_B737_LN-NGH_(8906326396)
Norwegian Boeing 737-800. (Foto: RHL Images)

Tre avgångar varje dag blir en när Norwegian drar ner på sina flygningar mellan Skellefteå och Stockholm Arlanda. Anledningen är att lönsamheten uteblivit, men från Skellefteå flygplats sida är man ändå tillfreds då linjen inte läggs ned.

För några dagar sedan tog Norwegian beslutet att kraftigt dra ner antalet avgångar till och från Skellefteå med start den 1 september på linjen till Stockholm Arlanda. Dagens tre dagliga avgångar på vardagar tillsammans med en respektive två avgångar på lördagar samt söndagar blir en avgång måndag till lördag samt två avgångar på söndagar.

Den främsta anledningen till neddragningarna är, enligt Skellefteå Airports VD Robert Lindberg, att lönsamheten inte varit som Norwegian har förväntat sig på linjen. Dock är man på Skellefteå Airport fortsatt hoppfulla och glada över att Norwegian inte valt att lägga ned linjen, och det signalerar att flygbolaget fortfarande tror på Skellefteå säger Robert Lindberg till Norran.se. Från Norwegian sida tillägger man att flygskatten även varit en faktor i beslutet att minska flygningarna till Skellefteå.

Norwegian har tidigare flaggat för att Skellefteå-Stockholm kan läggas ned på grund av flygskatten som infördes den 1 april i år, och nu blir det alltså en kapacitetsminskning med 60 procent. Dessutom har Norwegian hård konkurrens från SAS på Skellefteå-Stockholm, där SAS har fördelen med att kunna anpassa flygplanstyperna efter utbudet vilket påverkar lönsamheten.

SAS flyger till Skellefteå med flygplan som har plats för mellan 88 och 181 passagerare jämfört med Norwegian som endast flyger med Boeing 737-800 som i deras konfiguration har plats för 189 passagerare. SAS kan därför flyga med mindre flygplan vid behov och större då efterfrågan är som störst, vilket Norwegian inte har möjligt att anpassa.

Den ny tidtabellen för Norwegian på Skellefteå-Stockholm innehåller en kvällsrotation på vardagar, med en extra avgång från Stockholm på fredagskvällen. Den flygningen återvänder sedan på lördagsmorgonen till Arlanda från Skellefteå. På söndagar ska Norwegian flyga en eftermiddagsrotation och en kvällsrotation på linjen.

Skellefteå Airport var under förra året den flygplats som växte mest i Sverige. När 2017 var slut landade passagerarökningen på 50 procent jämfört med 2016, och en av anledningarna till detta stavades Norwegian. Nu återstår det att se om Skellefteå Airport kan fortsätta att växa trots att Norwegian kraftigt minskar sin kapacitet till och från den norrländska flygplatsen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.