KLM: Mer samarbete med järnvägen

Bildresultat för klm train
KLMs VD tror på färre korta flyglinjer till förmån för tåg vilket frigör kapacitet på Europas flygplatser. (Foto: Wikimedia Commons)

KLMs VD Pieter Elbers vill se fler samarbeten mellan flygbolag och tågbolag. Ett sådant partnerskap skulle innebära lägre kostnader, mer miljövänliga transporter och samtidigt lösa kapacitetsproblemen på trånga flygplatser som exempelvis Amsterdam Schiphol enligt Elbers.

KLMs högste chef Pieter Elbers vill se fler och större samarbeten mellan flygbolag och tågbolag. Detta då Elbers menar att det skulle innebära lägre kostnader, förbättringar för miljön och en lösning på kapacitetsproblem på stora flygplatser, som exempelvis KLMs hubb-flygplats Amsterdam Schiphols flygplats har.

”På korta europeiska linjer, London, Bryssel, Paris och Berlin, borde tåget vara det första valet om man ser till restid och pris. Men på längre sträckor är flygplan det logiska valet”, skriver Pieter Elbers i en kommentar till den nederländska tidningen NRC tillsammans med det nederländska tågbolaget NS VD Roger van Boxtel.

De båda VD:arna vill se en skiftning där fler väljer tåg på korta sträckor, vilket innebär att färre korta flyglinjer behövs. Det i sin tur kommer att frigöra kapacitet på trånga flygplatser som då istället kan ha plats för fler långlinjer och på linjer där tåget inte är ett alternativ. Dessutom påpekar de båda cheferna att korta flygningar är mer skadliga för miljön än tågresor.

Men för att lyckas med ett ändrat resmönster där fler väljer tåget måste ordentliga internationella samarbeten startas, och Elbers samt van Boxtel argumenterar för att det ska gå att boka internationella tågresor med olika bolag på en och samma biljett.

Att flygbolag samarbetar med tågbolag är dock inget nytt. Sedan tidigare har KLMs partner Air France slutat att flyga mellan Paris CDG och Bryssel för att istället teckna ett avtal med det franska tågbolaget SNCF som kör snabbtåg, TGV, mellan städerna. Ett annat exempel är Lufthansa som samarbetar med Deutsche Bahn på Frankfurt-Köln/Bonn.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.