Grönt ljus för tredje rullbana på Heathrow

Bildresultat för heathrow
London Heathrow Airport får en tredje start- och landningsbana efter ett beslut från det brittiska parlamentet. (Foto: Wikimedia Commons)

Det brittiska parlamentet har beslutat att ge grönt ljus för en expansion av London Heathrow Airport som innefattar en tredje start- och landningsbana. Dock är flygplatsens största användare British Airways skeptiska till expansionen.

Det har varit många turer om var en ny start- och landningsbana i London ska placeras. En del har lobbat för att Gatwick-flygplatsen som idag endast kan använda en av sin två start- och landningsbanor åt gången ska få den, medan andra tyckt att Heathrow, som är en av världens största flygplatser och som går på full kapacitet ska ha den. Men nu har det brittiska parlamentet sagt sitt och godkänt förslaget att Heathrow ska få en tredje start- och landningsbana, även kallat rullbana.

Check-in.dk rapporterar att det var 415 röster för och 119 mot en tredje start- och landningsbana på Heathrow och det brittiska parlamentet följer genom detta premiärministern, Theresa Mays, linje då hon stöttat förslaget om en expansion på Heathrow. Om allt går enligt de planerna som finns ska den tredje start- och landningsbanan byggas norr om de befintliga två och tas i drift år 2026. Kostnaderna för expansionen beräknas till 14 miljarder brittiska pund.

En aning förvånande är dock att Heathrows största användare, IAG International Airlines Group som äger British Airways, är motståndare till en tredje start- och landningsbana. Enligt IAGs koncernchef Willie Walsh beror det på att en ny rullbana kommer innebära allt för stora kostnader som till en del kommer att hamna på flygbolagen. Motståndet skulle dock också kunna bero på att fler slottar och mer kapacitet blir tillgänglig på Heathrow-flygplatsen och konkurrensen för British Airways riskerar att öka på flygbolagets viktigaste flygplats där man idag har en dominerande ställning.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.