Norge säljer sina aktier i SAS

Bildresultat för sas norge
SAS Boeing 737-700.

Många års av skandinaviskt samarbete genom SAS får nu sitt slut när den norska regeringen beslutat att sätta ut alla sina SAS-aktier till försäljning.

Både den norska och svenska regeringen har tidigare sagt att man inte ser sig som långsiktiga ägare till SAS, och i tisdags tog den norska regeringen beslutet att sälja alla sina 37,8 miljoner aktier SAS AB vilket motsvarar 9,88 procent av alla aktier i det skandinaviska flygbolaget.

Det norska Stortinget har fler gånger tryckt på för en försäljning av SAS och därför flera gånger förnyat den fullmakt som finns för att sälja innehavet i SAS. Och nu har den norska regeringen beslutat att det är dags för en försäljning av hela det norska aktieinnehavet i SAS.

”Den norska statens ägandeskap i SAS har endast varit affärsmässigt. Därför förväntas det inte att flygbolaget kommer att genomföra strategiska och operationella förändringar som följd av transaktionen” skriver den norska regeringen i ett pressmeddelande.

När nu den norska staten lyckats med att sälja alla sina aktier så kommer Sverige samt Danmark stå ensamma kvar som statsägare i SAS med totalt 29 procent av aktierna fördelat på 14,8 respektive 14,2 procent för Danmark.

Köparna av Norges aktier är norska och utländska investerare och fick ingen märkbar ändring på SAS-aktiens kurs som sjönk med 2,5 procent på Stockholmsbörsen under tisdagen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.