Oslo bygger ut för fler långdistansflygplan

Illustration av Gardermoens förlängning av den östra piren som ska börja byggas den 1 oktober. (Foto: Avinor)

Oslo Gardermoens flygplats ska förlänga flygplatsterminalens östra pir för att få plats med fler långdistansflygplan, och byggnationen startar i oktober.

Oslos flygplats Gardermoen invigde för ett drygt år sedan en nordlig pir med 21 nya gater, men redan nu är man redo för nästa byggprojekt då den östra piren ska byggas ut för att få plats med fler långdistansflygplan.

”Denna utbyggnaden är viktig för att utveckla Oslos flygplats som en internationell hubb. Den kommer att öka kapaciteten och förbättra förhållandena för våra passagerare och flygbolag,” säger Dag Falk-Petersen på Avinor som är det norska statliga flygplatsbolaget som driver Gardermoen.

Trafiken till och från utanför Schengenområdet har de senaste åren stått för en betydlig tillväxt på Oslos flygplats och med utbyggnaden av den östra piren, som är den pir som tar hand om trafik utanför Schengenområdet, hoppas man på ännu fler passagerare. Den nya utbyggnaden förväntas att kosta 3,3 norska miljarder kronor och byggstarten är planerad till den 1 oktober.

Efter utbyggnaden kommer den östliga piren att ha 14 uppställningsplatser varav fyra kommer att vara så kallade flexibla gater som kan hantera trafik både inom samt utanför Schengen. Förutom att ta hand om trafik utanför Schengen kommer utbyggnaden också att förbereda flygplatsen för en framtida US Preclearance som innebär att resenärer som ska till USA går igenom gränskontrollen redan på avreseflygplatsen och ankommer då till USA som inrikespassagerare. Dock kvarstår mycket arbete mellan Norge och USA för att detta ska bli verklighet.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.