Sparrow lägger ned – Kristianstad tappar flyglinje till Stockholm

Bildresultat för kristianstad österlen airport
Kristianstad Österlen Airport blir av med sina enda reguljära flyglinje, till Stockholm när Sparrow Aviation lägger ned sin flygverksamhet. (Foto: Wikimedia Commons)

Sparrow Aviation lämnar Kristianstad Österlen Airport från och med den 25 juni och med det försvinner också den skånska flygplatsens enda reguljära flyglinje, till Stockholm Arlanda. Dock uppger flygplatsen att man redan nu förhandlar med en ny operatör som ska kunna återuppta flygtrafiken till Stockholm.

Sparrow Aviation tog över linjen Kristianstad-Stockholm Arlanda efter Skyways konkurs år 2012. Först som Flyglinjen Kristianstad och nu Sparrow Aviation. Men från den 25 juni kommer man inte att fortsätta trafikera den skånska flygplatsen då Sparrow ska lägga ned sin flygverksamhet och den sista avgången går på söndag den 24 juni.

Enligt ett pressmeddelande från Kristianstad Österlen Airport beror nedläggningen på att resultaten inte blivit vad Sparrow önskat och Sparrow själva säger att det inte går att bedriva kommersiell flygtrafik till och från Kristianstad på grund av en avtagande passagerarutveckling. Från flygplatsen sida beklagar man beslutet men säger samtidigt att det redan förhandlas intensivt med en ny operatör som ska kunna erbjuda en stabil och långsiktig lösning. Det är dock oklart när en eventuell ny operatör kan börja flyga från Kristianstad.

Att Sparrow lämnar Kristianstad innebär att flygplatsen blir utan flygtrafik i sommar och i nuläget finns endast en charteravgång till Kroatien under hösten inplanerad på flygplatsen. Sparrow Aviation skulle flugit till Stockholm sex dagar i veckan under sommaren med Amapola Flyg som är det flygbolag som flyger för Sparrow Aviation. Flygplanstypen som används är en Fokker 50 med plats för 50 passagerare.

Kristianstad Österlen Airport har under 2018 visat svaga passagerarsiffror. Fram till och med maj har flygplatsen tagit emot 12 521 passagerare vilket är 19 procent färre än motsvarande period förra året då 15 446 passagerare använde Kristianstad Österlen Airport. Dock kommer en av Sjöfartsverkets helikoptrar av typen Agusta Westland AW 139 att vara baserad på flygplatsen från den 1 juli som tillsammans med en flygklubb samt fallskärmsklubb blir de som håller liv i Kristianstad Österlen Airport fram tills att en ny operatör finns på plats för reguljära passagerarflygningar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.