Lufthansa intresserade av Norwegian

Bildresultat för lufthansa norwegian
Lufthansa Boeing 747-8. (Foto: Wikimedia Commons)

De senaste veckorna har det kommit fram att ett flertal flygbolag är intresserade av att köpa Norwegian. Mest framträdande har IAG, International Airlines Group, varit som var dem som startade övertaganderykten efter att man köpt drygt 4 procent av Norwegian Air Shuttles aktier, men även Europas största luftfartskoncern Lufthansa visar nu intresse för det norska lågprisflygbolaget.

Norwegians aktiekurs steg kraftigt under måndagsförmiddagen efter att uppgifter framkommit att Europas största flygbolagskoncern Lufthansa Group ställt sig till skaran av potentiella köpare av det norska lågprisflygbolagets aktier. Lufthansa-gruppens koncernchef Carsten Spohr bekräftar för Süddeutsche Zeitung att Lufthansa skulle kunna vara en potentiell köpare av Norwegian-aktier men understryker samtidigt att ett eventuellt övertagande endast kommer att ske om det finns ett ”strategiskt mervärde, pris- och konkurrenskraft” enligt check-in.dk.

För Lufthansas del handlar intresset i Norwegian främst om Lufthansas egna lågprisflygbolag Eurowings som idag dominerar lågprismarknaden i Tyskland samt Österrike. Om Lufthansa skulle få kontroll över Norwegian har man skaffat sig en stark position i hela Europa när det gäller lågprisflygningar och dessutom fått andelar på helt nya marknader för Lufthansa Group.

Hittills är det endast IAG, International Airlines Group, som äger British Airways samt Iberia, som officiellt och allvarligt visat intresse för Norwegian. Under våren köpte IAG 4,61 procent av Norwegian Air Shuttles aktier utan Norwegians vetskap vilket gjorde att aktiekursen på det norska lågprisflygbolaget sköt i höjden och handelstopp infördes på Norwegian-aktier på Oslobörsen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.