Underhållsarbete på Arlandas längsta bana i sommar

Bildresultat för arlanda
Stockholm Arlanda Airport stänger den längsta rullbanan under sommaren, bana 01L/19R. (Foto: Wikimedia Commons)

Även i år kommer det att genomföras underhållsarbete på rullbanorna på Stockholm Arlanda Airport och nu primärt på bana 1 som är flygplatsen längst bana vilket innebär att de andra två relativt korta banorna får ta över all trafik vilket skapar begränsningar.

Rullbanorna, det som i dagligt tal kallas start- och landningsbanor, används i princip dygnet runt, året om på Stockholm Arlanda Airport. Banorna är belagda med asfalt och precis som med vägar så måste underhållsarbete genomföras regelbundet. Ibland avser det att laga brister och ibland innebär det att asfaltera om hela banan.

Ett planerat underhåll av den 3 300 meter långa rullbana 1 kommer att ske under perioden 18 juni till 19 augusti. Underhållet innefattar reparationer av skador som uppkommit, bortfräsning av gammal asfalt och påläggning av ny asfalt.

Att bana 1 stängs av innebär att bana 2 och 3 kommer att användas till stor del av alla flygtrafik. Dock är de banorna endast 2 500 meter långa vilket kan innebära kraftigta begränsar flygplanens payload, nyttolast. Det gäller främst på långlinjerna från Arlanda då 2 500 meter är väldigt kort för långdistansflygplan.

”Renoveringen av rullbanan är en naturlig del i underhållsarbetet på flygplatsen. I detta fall är det fråga om en stor aktivitet som är tidskrävande. Under tiden kommer vi att använda rullbana 2 och 3 mer än vanligt. Det innebär ett förändrat bananvändningsmönster och fler flyg än vanligt över vissa områden runt flygplatsen”, säger Peder Grunditz flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Underhållsarbetet har utökats med en vecka i vardera änden av tidsperioden jämfört med tidigare aviserade planer. Detta beror på att de åtgärder som nu genomförs är mer omfattande än de som ursprungligen planerades. Förhoppningen är att genom detta undvika oplanerade avstängningar i framtiden skriver Swedavia i ett pressmeddelande.

Arlanda flygplats-bansystem: 

Bildresultat för arlanda bansystem

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.