Nya säkerhetsregler för drönare i EU

drone-1142182_1920
Nya regler för drönare har antagits av Europaparlamentet. 

Under tisdagen godkände Europaparlamentet nya regler som ska att säkerställa en säkrare användning av drönare i EU som bland annat innefattar hur tillverkningen av drönare sker.
På tisdagen godkände EU en informell överenskommelse mellan Europaparlamentets och rådets förhandlare från november förra året om EU-omfattande principer som ska garantera en gemensam säkerhetsnivå för drönare och ge operatörer och tillverkare bättre möjligheter att utveckla produkter och tjänster. Användningen av de flesta drönare i EU är för tillfället reglerat på nationell nivå, vilket kan hämma utvecklingen på marknaden.

De nya reglerna ska klargöra att drönare måste konstrueras för att kunna användas utan eventuella risker för människor. Beroende på en drönares vikt eller vilket område den är tänkt att flyga i kan den också komma att behöva utrustas med ytterligare egenskaper, till exempel system för automatisk landning eller antikollision.

Förordningen kräver också att drönaroperatörer är medvetna om alla regler och flyger på ett säkert avstånd från människor och andra ” luftrumsanvändare”. Det innebär att vissa drönaroperatörer kommer att behöva genomgå en utbildning innan de kan beviljas flygtillstånd.

Reglerna framhåller vidare att operatörer av drönare som skulle kunna orsaka personskador i samband med kollisioner måste registreras nationellt och dessa ska också märkas i identifieringssyfte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.