Flygstrejk hotar på flera håll – så får du pengar tillbaka om semesterresan strular

wing cloud sky technology air atmosphere land flying fly airport summer vacation tourist travel explore airplane plane aircraft jet transportation transport heaven vehicle airline symbol journey aviation flight holiday soar ride blue business tourism trip aerial luggage wander tour design faith airliner cargo engine suitcase flat control wonder discover icon voyage passenger takeoff air force jet aircraft boeing 777 meteorological phenomenon boeing 767 air travel atmosphere of earth wide body aircraft narrow body aircraft

En rad svenska semesterflyg kan komma att ställas in i sommar till följd av strejk. Men det finns också positiva nyheter. En ny EU-dom kan ge resenärer rätt till 600 euro per person för flyg som ställs in eller blir över tre timmar försenade till följd av strejk, det skriver Airhelp.

Runtom i Europa har flygstrejker brutit ut och de riskerar att bli fler. I Grekland pågår just nu en generalstrejk som påverkar flyg till och från Sverige. Sedan tidigare är Air France drabbat av en utdragen konflikt med sina anställda och i slutet av juni riskerar även Ryanair en strejk bland sina anställda. Om inte Ryanair går med på de krav som fackförbund i fyra europeiska länder har ställt kommer en stor strejk att bryta ut 30 juni, lagom till sommarens absoluta högsäsong.

Flygstrejkerna riskerar därför att påverka svenskarnas semesterflyg i stor utsträckning. Men en positiv nyhet i sammanhanget är att den som påverkas av försenade eller inställda flyg till följd av en strejk numer kan ha rätt till ersättning om 600 euro, drygt 6 000 kronor, per person.

Fram till april i år fick alla typer av flygstrejker benämningen ”extraordinära händelser”, vilket har gjort att flygbolagen undvikit att betala ersättning till passagerare som drabbats av försenade eller inställda flyg till följd av en strejk. Men en ny EU-dom som trädde i kraft den 17 april innebär nu att flygbolagen blir ersättningsskyldiga för de försenade eller inställda flyg som följer av strejker som genomförs av flygbolagens egen personal.

Avgörande för huruvida resenärer har rätt till ersättning beror alltså på vad som ligger bakom flygstörningarna. I den rådande generalstrejken i Grekland är det flygledningspersonal som strejkar, varför förseningarna som följer fortfarande ses som ”extraordinära händelser” och inte berättigar till ersättning. Men vid en eventuell strejk bland Ryanairs anställda senare i sommar skulle resenärer ha rätt till ersättning. För att Ryanair ska undvika att bli ersättningsskyldigt vid en eventuell strejk senare i sommar måste flygbolaget ställa in sina flyg minst 14 dagar i förväg, samt tydligt informera alla berörda passagerare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.