Skarpa lägen när GKN Aerospace deltog i flygvapenövning

Fredrik Svensson och Tore Andreasson från GKN inspekterar en RM12 motor på JAS 39 Gripen. (Foto: John Lidman, F7)

Som en del i överenskommelsen om ett samarbete mellan F7, Såtenäs och GKN Aerospace Sweden, deltog GKN under flygvapenövningen, FVÖ 2018, som pågick sista veckan i maj.

Syftet med övningen var att GKN skulle stödja Flygvapnet under FVÖ 2018 och visa hur viktigt det är med ett nära samarbete. Avsikten var att Flygvapnet någon gång under övningen skulle kontakta GKN för stöd avseende besiktning efter en simulerad fågelkollision.

Men en morgon fick GKN kundstöd följande meddelande från F7; ”Det där med övning kan ni glömma, vi har råkat ut för en verklig fågelkollision. Kom så fort ni kan.”

Fredrik Svensson från GKN:s underhållsverkstad och Tore Andreasson från GKN kundstöd var snart på plats. Efter ett par timmars besiktning konstaterades att JAS 39 Gripens RM12-motor var godkänd och piloten kunde flyga vidare. Flygvapnet var enligt GKN mycket nöjda med motortillverkarens insats.

GKN blev även kontaktade av F17 Ronneby, under övningen som behövde hjälp med boroskopbesiktning av två RM12-motorer, något som GKN kunde bistå med. Redan dagen efter beställningen var två tekniker från GKN på plats, och kunde påbörja arbetet, vilket uppskattades av F17.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.