Första elflygplanet på plats i Sverige

Bildresultat för pipistrel
Pipistrel-flygplan. (Foto: Wikimedia Commons)

Den 5 juni genomfördes den första flygningen med ett elflygplan i Sverige. Flygplansmodellen, Pipistrel, ska till en början att användas på skolflygningar med bas på Säve flygplats utanför Göteborg, men i framtiden ska det gå att flyga på el till stora delar av Europa.

Norge har tidigare tillkännagivit att man planerar att utveckla ett elflygplan som ska användas på regionala inrikeslinjer år 2025, och då samtidigt ha fasat ut fossila flygplan på nämnda linjer.

Men Sverige hakar på el-trenden och den 5 juni genomfördes den första flygningen med ett elflygplan i Sverige till och från Bromma flygplats. Flygplanet, som heter Pipistrel är ett enmotorigt-flygplan som har plats för en pilot och en passagerare. Främst ska flygplanet används på skolflygningar med bas på Säve flygplats utanför Göteborg.

Bakom Pipistrel-flygplanets första flygning i Sverige står föreningen ecoFlight som består av representanter från allmänflygets olika organisationer som KSAK, AOPA, FFK och EAA. Dessutom ingår klubbarna och flygplatsföreningen på Säve Flygplats i Göteborg i projektet.

Pipstrel-flygplanet kan idag flyga en timme och 20 minuter innan det måste laddas, men i framtiden ska det gå att flyga betydligt längre med elflyg. Destinationer som London, Berlin och Bryssel är tänkbara för elflygplan i framtiden enligt Hans Dunder på Ecoflight.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.