Flybe ser möjligheter med Brexit

Bildresultat för flybe dash 8 q400
Flybe Bombardier Dash 8 Q400. (Foto: Marvin Mutz)

Det brittiska regionala flygbolaget Flybe, som bland annat flyger för SAS, är inte oroliga för vad Brexit kommer att få för konsekvenser och går däremot strömmen med oroliga flygbolag i Europa. Istället ser Flybe möjligheter med Brexit vilket VD:n Christine Ourmières-Widener berättade för ch-aviation under IATA AGM i Sydney.

Många flygbolag är oroliga för vad Brexit kan innebära för flygtrafiken mellan Storbritannien och EU om det inte finns ett luftfartsavtal på plats när Brexit träder i kraft i mars år 2019. Men inte det brittiska flygbolaget Flybe. Istället ser det regionala flygbolaget möjligheter med Brexit då det kan innebära fler passagerare på Flybes inrikeslinjer i Storbritannien.

”Jag är förvånad över motståndskraften som den brittiska ekonomin har och där kommer att vara en väg för att hantera situationen. Om den ekonomiska situationen blir värre tenderar människor att stanna i landet (Storbritannien) eller att endast resa bort i korta period och detta är exakt vår marknad”, säger Flybes VD Christine Ourmières-Widener till ch-aviation om Brexits eventuella följder.

Flybe planerar inte att ansöka om ett EU-driftstillstånd, AOC, till skillnad från flera andra brittiska flygbolag, och dessutom planerar man att inte återvända med flygningar i EU under sitt eget varumärke. Flybe flyger idag utan sitt varumärke på uppdrag av SAS från Stockholm Arlanda med fem ATR 72-600-flygplan till Helsingfors, Kalmar, Malmö, Örnsköldsvik, Riga, Sundsvall, Tallinn, Tampere, Turku, Vasa, Visby samt Ängelholm/Helsingborg.

Flybe är Storbritanniens största regionala flygbolag och flyger till ett 80-tal destinationer med 86 flygplan. Nästan hälften av kapaciteten finns på bolagets inrikeslinjer i Storbritannien där man också har franchiseavtal med Eastern Airways och Blue Islands.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.