Singapore Airlines gör comeback på världens längsta flyglinje

Bildresultat för singapore airlines a350
Singapore Airlines Airbus A350. (Foto: Wikimedia Commons)

Det är en omtvistad titel och går att applicera på många flyglinjer beroende på hur man mäter. Men i oktober startar Singapore Airlines åter världens längsta flyglinje, sett till både flygtid och distans, efter ett uppehåll på fem år.

Världens längsta flyglinje är en titel som många flyglinjer kan ha, det handlar bara om hur man räknar eller mäter. Men oavsett flygtid eller distans så hade Singapore Airlines linje Singapore-Newark titeln som världens längsta flyglinje fram tills att bolaget lade ner linje under 2013 på grund av att lönsamheten uteblev.

Men genom att byta flygplanstyp, från fyrmotoriga Airbus A340-500 till tvåmotoriga Airbus A350-900(ULR) hoppas Singapore Airlines att få lönsamhet på linjen och återta titeln som det flygbolag som flyger världens längsta flyglinje när man från den 11 oktober i år återigen ska flyga Singapore-Newark. Under premiärveckan kommer man att flyga tre gånger för att sedan flyga en daglig avgång från 18 oktober.

Flygtiden på linjen är beräknad till 18 timmar och 25 minuter på sträckningen Singapore-Newark som flyger över Asien samt Alaska och har en sträcka på 16 600 kilometer att ta sig an varje flygning. Returen, Newark-Singapore har en sträcka på 15 344 kilometer, men flygtiden skiljer sig dock marginellt på grund av höghöjdsvindar.

När Singapore Airlines flög Singapore-Newark med en Airbus A340-500 var det i en specialkonfiguration som endast bestod av ett 100-tal Business Class-stolar. När en A350 nu ska flyga linjen kommer den också att vara i en specialkonfiguration som ska bestå av 67 Business Class-stolar och 94 Premium Economy Class-stolar. Det ger maximalt 161 passagerare per flygning vilket är långt i från A350s standardlayout som har plats för 325 passagerare per flygning.

Idag är världens längsta flyglinje, sett till flygtid, Auckland-Doha som tar 18 timmar och 20 minuter att flyga. Om man ser till distans är däremot Air Indias flyglinje Delhi-San Francisco världens längsta flyglinje med en distans på strax över 15 000 kilometer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.