Fjärrstyrd flygledning stoppade flygtrafiken i Örnsköldsvik

 

LFVs RTC, Remote Tower Centre, i Sundsvall. (Foto: LFV)

Vid två tillfällen förra veckan fungerade inte den ordinarie radiokommunikationen mellan Örnsköldsviks flygplats och flygledningscentralen RTC i Sundsvall. Det gjorde att flygtrafiken stoppades och SAS flygningar till samt från Örnsköldsvik stoppades.

Förra torsdagen stoppades flygtrafiken på Örnsköldsviks flygplats mellan klockan 17.30 och 22.00 då den ordinarie radiokommunikationen inte fungerade på, den från Sundsvall, fjärrstyrda flygledningen.

”Då stoppar man trafiken av flygsäkerhetsskäl”, säger LFV:s flygsäkerhetschef Jan-Olof Ehk till SVT Nyheter.

Som följd ställde SAS in ett antal flygningar och kvällsflygning till Örnsköldsvik flög till Umeå istället enligt Flightradar24.

Fjärrstyrningscentralen, RTC, i Sundsvall arbetar med flygledning på distans genom tre parallella system och när det ordinarie slutade att fungerade avvecklade man trafiken genom de övriga. Även under förra fredagen blev det ett driftstopp, och Luftfartsverket inte idag inte vad som orsakat felet och ska nu utreda det. Noterbart är att en liknande händelse inträffade förra året skriver SVT Nyheter.

Örnsköldsviks Flygplats var den första flygplatsen i världen att flygledas på distans genom LFVs RTC, Remote Tower Centre, i Sundsvall. Även Sundsvalls flygplats flygleds idag på genom RTC och fler flygplatser i landet ska framöver styras från LFVs RTC i Sundsvall.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.