Teknik ställer till det för Brussels Airlines

Bildresultat för sukhoi ssj
Brussels Airlines Sukhoi SSJ 100 som flygs av Cityjet. (Foto: Ronald Vermeulen)

Brussels Airlines har sedan mitten av maj tvingats att ställa in över 100 flygningar på grund av att underleverantören Cityjet har svårt att hålla deras flygplan, Sukhoi SSJ, i luften då det fattas reservdelar till flygplan som är i behov av underhåll. Detta har drabbat flera flygplatser i Europa, bland annat Bromma och Landvetter.

Sedan mitten av maj har det varit driftstörning i Cityjets flygning med Sukhoi SSJ-flygplan på uppdrag av Brussels Airlines. Över 100 flygningar har ställts in och en tredjedel av dessa har berört Stockholm Bromma, Göteborg, Köpenhamn och Billund skriver check-in.dk.

”Vi har haft ett antal oplanerade underhållsperioder samtidigt som sedan tidigare planerat underhåll så under en period hade vi färre flygplan än vad tidtabellen krävde. Det var ett fall av sammanträffanden och normalt sett tar vi in extra kapacitet för att inte flygningar ska stanna upp på grund av oplanerat underhåll”, säger Cathal O’Connell, CCO på Cityjet till ch-aviation.

Anledningen till att man tvingats ställa in flygningar är på grund av planerat underhåll av de sex Sukhoi SSJ 100-flygplanen, där minst tre flyger för Brussels Airlines, och en brist på reservdelar i kombination med att ett flygplan träffades av en blixt. Data från Flightradar24 visar att ett av flygplanen, EI-FWD, fick tekniska problem i Zadar och togs därefter ur trafik och flögs till Venedig för underhåll. Det i kombination med att ytterligare tre SSJ-flyg stått på marken i perioder under maj har gjort det svårt för Cityjet att genomföra alla planerade flygningar.

Men det är inte bara Brussels Airlines som drabbats av inställda Cityjet-flygningar. Även SAS har haft en rad med inställda flygningar som skulle flugits av Cityjet. Men skälet till det är pilotbrist på de 23 Bombardier CRJ 900 som det irländska flygbolaget flyger på SAS-linjer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.