Amapola tar över Norrlandslinjer efter Nextjet

Bildresultat för amapola flyg
Amapola Flyg Fokker 50 på Arlanda. (Foto: Pawel Kierzkowski)

Trafikverket har nu beslutat att det är Amapola Flyg som kommer att ta över flygningar på tre upphandlade flyglinjer till Norrland efter Nextjet. Den 1 juli återupptas flygtrafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Dessutom kommer Amapola att börja flyga till Kramfors/Sollefteå som med det också får tillbaka sin Stockholmstrafik.

Trafikverket har beslutat att tilldela Amapola Flyg trafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele efter Nextjets konkurs. Amapola avser även att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats och trafikstart för alla linjerna blir den första juli.

”Vi är mycket glada att så snabbt ha kunnat säkra trafiken”, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Trafikverket uppger att Amapola kommer att erbjuda lika många avgångar som Nextjet har gjort, vilket på de flesta linjerna innebär två dagliga avgångar i vardera riktning på vardagar samt en tur och retur avgång på söndagar. Till en början kommer Amapola att hyra in en underleverantör, som man tidigare samarbetat med, som ska utföra flygningarna för att sedan fasa in egna flygplan om man får förnyat förtroende av Trafikverket för den ordinarie upphandlingsperioden 2019-2023 som startar i slutet på oktober nästa år.

Efter Nextjets konkurs påbörjade Trafikverket omedelbart upphandlingar för de linjer med allmän trafikplikt som drabbades och det rör sig om linjer från Arlanda till Gällivare och Arvidsjaur samt Hemavan, Vilhelmina, Lycksele.

För linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Trafikverket kunnat utnyttja ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och gör nu en tilldelning av trafiken för en period av sju månader. Parallellt har Trafikverket initierat en upphandling som ska säkerställa trafiken efter perioden och fram till oktober 2019. För linjerna Arvidsjaur och Gällivare, som omfattas av en annan upphandling, är den preliminära trafikstarten dock planerad till mitten av september.

Amapola Flyg har idag en flotta med 16 Fokker 50-flygplan, där 13 stycken är fraktversioner och används till att flyga post för Postnord. De tre övriga flygplanen är passagerarversioner som har plats för 50 passagerare och de flyger på uppdrag av BRA samt Sparrow Aviation.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.