Open Skies mellan USA och Brasilien öppnar för tätare samarbeten

Bildresultat för american airlines latam
LATAM Airbus A321. (Foto: Sky KoreSCL)

Ett Open Skies avtal mellan USA och Brasilien som trädde i kraft 21 maj kommer möjliggöra att American Airlines och sydamerikanska LATAM Airlines utökar sitt samarbete genom ett ”joint-venture” avtal, det säger det amerikanska flygbolaget uppger ch-aviation.

Ett nytt Open Skies avtal mellan USA och Brasilien trädde i kraft den 21 maj och innebär ett obegränsat antal flygningar och linjer mellan de båda länderna. Det har inneburit att de båda Oneworld-medlemmarna American Airlines och LATAM Airlines nu är på väg att slutföra arbetet med ett samarbete mellan bolagen som kommer att täcka flygbolagens alla linjer mellan USA och Brasilien.

Samarbetet mellan flygbolagen är ett ”joint-venture” avtal och kom på tal för två år sedan och kommer förutom flygningar mellan USA och Brasilien att innefatta flygningar mellan USA och Kanada å en sidan och Brasilien, Chile, Colombia, Paraguay, Peru och Uruguay å andra sidan. ch-aviation skriver att American Airlines vice VD Nate Gatten uppger att Openskies-avtalet är ett viktigt steg i att stärka flygrelationerna mellan USA och Brasilien.

American Airlines och LATAM har idag en dominant position på flygmarknaden mellan USA och Brasilien. Enligt ch-aviation har de båda Oneworld-flygbolagen 41,1 procent av kapaciteten mellan länderna. Det är kanske just därför som LATAMs konkurrent Azul Linhas Aéreas Brasileiras öppet sagt att man planerar att ingå ett liknande ”joint-venture” avtal med United Airlines som äger fem procent av Azul. Dock är United mer skeptiska till planerna då man redan har en Star Alliance partner i Brasilien i form av Avianca Brasil.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.