Airbus bygger ny business jet

Key figures
Airbus ACJ320neo. (Foto: Airbus)

Produktionen av den första Airbus ACJ320neo är nu igång och leveransen till kunden förväntas i slutet av året. ACJ320neo är ett helt nytt business jet-flygplan som hittils har beställt i nio exemplar av minst sagt välbärgade kunder. 

Airbus har genom åren gjort om sina kommersiella flygplan till rena business jet-flygplan som är konfigurerade med stora sovrum, toaletter, vardagsrum och matsal. Ett flygande palats med allt man kan tänkas behöva. Nu håller den europeiska flygplanstillverkaren på med det senaste flygplanet i klassen, ACJ320neo som är en lyxversion av Airbus A320neo-flygplanet. Det första flygplanet ska levereras till det brittiska flygbolaget Acropolis Aviation i slutet av året.

ACJ står för Airbus Corporate Jet och hittills har nio flygplan beställts, tre ACJ319neo och sex ACJ320neo. Flygplan nummer två kommer också att levereras under slutet av detta året och flygplan tre beräknas att nå sin beställare under det andra kvartalet 2019 skriver check-in.dk.

Airbus business jet-flygplan skiljer sig en aning från en vanlig business jet. Med betydligt bredare och högre kabin än någon annan privat jet ger det en oöverträffad komfort, plats och frihet, i alla fall enligt Airbus själva. Enligt Airbus hemsida kommer ACJ320neo att ha plats för åtta passagerare i en standardkonfiguration, vilket gör att man slipper trängas med 173 andra passagerare vilket hade varit fallet om man flugit med en vanlig A320neo.

Airbus tillverkar även VIP-flygplan i långdistanssegmentet, som har ännu mer kapacitet än ACJ320neo-familjen. På långdistansmarknaden kan man välja mellan nya ACJ330neo och ACJ350neo-flygplan om känner för att ta flygandet till en högre nivå.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.