Svenskarna är Europas mest nöjda flygresenärer

Bildresultat för wallpaper boeing 737
(Foto: Wikimedia Commons)

Knappt en av tre svenska resenärer har någon gång känt sig felbehandlad av ett flygbolag, visar en ny YouGov-undersökning som gjorts på uppdrag av Airhelp. Det är betydligt lägre än i övriga europeiska länder som ingår i studien. I exempelvis Spanien och Italien är siffran 50 procent, medan den ligger på 38 procent i våra grannländer Norge and Danmark.

Sammanlagt medverkade drygt 7 100 personer från sju länder i undersökningen, varav 1022 från Sverige. Den visar att svenskarna överlag är väldigt nöjda med flygbolagen de har rest med. Bland annat uppger endast fyra procent att de inte fått någon hjälp när de har drabbats av ett försenat flyg, vilket är lägsta siffran bland alla länder i undersökningen skriver Airhelp i ett pressmeddelande.

Detsamma gäller andelen svenska resenärer som känt sig felbehandlade av flygbolagen. Här svarar cirka 29 procent ja, vilket även det är lägst i klassen. Värt att notera är att yngre svenskar är mer missnöjda än äldre och männen mer missnöjda än kvinnorna. I Italien och Spanien ansåg betydligt fler resenär att de blivit felbehandlade av flygbolaget, närmare varannan person. I Tyskland upplevde var tredje och i Norge och Danmark cirka var fjärde resenär samma sak.

”Det går att se på två olika sätt. Antingen är svenskarna mer förskonade än andra flygresenärer eller så är de helt enkelt bara mindre kräsna. Enligt undersökningen har 29 procent av de svenska resenärerna känt sig felbehandlade av flygbolagen, vilket innebär att cirka 1,7 miljoner drabbas varje år. Vårt mål på Airhelp är att alltid vara räddaren i nöden för resenärerna när ett flyg blivit försenat eller inställt”, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson.

Det är endast en punkt där Sverige sticker ut på den negativa sidan. På frågan om man blivit tvingad att byta till ett annat säte. Där svarar 5 procent av de svenska resenärerna ja, vilket är något över snittet på 4 procent.

 

Andelen resenärer som:

Sverige: Genomsnittet:
Känt sig felbehandlade av flygbolagen 20% 40%
Utsatts för en flygstörning och blivit strandsatta på en flygplats 5% 7%
Inte fått någon hjälp när deras flyg blivit inställt 4% 6%
Inte fått tillräckligt med information från flygbolagen 8% 11%
Inte fått gratis mat och dryck vid en försening 5% 8%
Upplevt otrevlig kabinpersonal 6% 8%
Anser att benutrymmet är för litet 7% 14%
Känt sig felbehandlade då de tvingats checka in handbagaget 5% 7%
Tvingats betala för dolda kostnader 5% 5%
Tvingats byta plats på planet 5% 4%

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.