Trafikverket upphandlar ny trafik på fem flyglinjer

Nextjet,_SE-KXI,_Saab_340B_(16895461369)
Nextjet SAAB 340. (Foto: Anna Zvereva)

Efter Nextjets konkurs den 17 maj ställdes bland annat bolagets flygningar på fem linjer med allmän trafikplikt in, och därför påbörjar nya Trafikverket nya upphandlingar på de fem linjerna.

När Nextjet gick i konkurs 17 maj lämnade flygbolaget fem flyglinjer med trafikplikt från Trafikverket, och de linjerna ska nu upphandlas igen så snabbt som möjligt. De flyglinjerna som berörs av en ny upphandling är Stockholm Arlanda-Gällivare, Arvidsjaur, Hemavan/Tärnaby, Vilhelmina och Lycksele.

”Vi påbörjar nu omedelbart nya upphandlingar för linjerna,” säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Trafikverket har även hävt avtalet med Nextjet/ konkursboet vilket möjliggör för intresserade flygbolag att trafikera linjerna. Det är öppet för alla flygbolag att efter anmälan till Trafikverket, att när som helst börja flyga på de fem linjerna, förutsatt att man följer kraven i den allmänna trafikplikten. Trafikverket samarbetar också med berörda regionala kollektivtrafikmyndigheter för att lindra effekterna av flyguppehållet, bland annat genom att SJ sätter in längre tåg i väntan på att flygtrafiken ska komma igång.

Preliminär trafikstart för Arvidsjaur och Gällivare är mitten av september. För Hemavan, Vilhelmina och undersöker Trafikverket just nu förutsättningarna bland operatörerna för att kunna börja trafikera linjerna, och trafikstart kan bli så fort ett flygbolag som lever upp till Trafikverkets krav är villigt att trafikera några av linjerna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.