Sjöfartsverket baserar helikopter i Kristianstad

Sjöfartsverket AW139. (Foto: Sjöfartsverket)

Sjöfartsverket flyttar tillfälligt räddningshelikopterverksamheten från Ronneby till Kristianstad Österlen Airport från och med den 1 juli 2018 då man inte fått besked om det nuvarande miljötillståndet på Ronneby Airport förlängs eller inte.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar utgår från fem baser runt om i Sverige, däribland Ronneby där basen är lokaliserad till den södra delen av Blekinge flygflottilj. Det pågår en omlokalisering av flygverksamheten på flottiljområdet i Blekinge, där Försvarsmaktens helikopterverksamhet koncentreras till områdets norra del.

Huvudinriktningen för Sjöfartsverkets helikopterverksamhet är att likaledes basera i den norra delen av flottiljområdet i Ronneby, i en hangar som Fortifikationsverket ska bygga för att hyra ut till Sjöfartsverket. Den 30 juni 2018 löper miljötillståndet för helikopterflygning i den södra delen av området ut. Under våren har därför en reservbas iordningställs på Kristianstad Österlen Airport. Denna kommer att tas i bruk från och med den 1 juli 2018.

”Vi har inte fått besked från Länsstyrelsen om miljötillstånd för flygning från den nuvarande basen i Ronneby. Vi behöver säkerställa kontinuerlig beredskap och yttäckning i södra Sverige även efter halvårsskiftet. Därför genomförs den tillfälliga ombaseringen till Kristianstad”, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsavdelning.

På Kristianstad Österlen Airport gläds man åt att Sjöfartsverket nu baserar en räddningshelikopter på flygplatsen som i övrigt har en flyglinje till Stockholm Arlanda med Sparrow Aviation.

”Det är fantastiskt roligt att kunna hälsa Sjöfartsverkets räddningshelikopter välkommen till vår flygplats. Det känns bra att vi kan bidra till att ge goda förutsättningar för en så viktig verksamhet, säger Kristianstad Österlen Airports VD Jonas Haak.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.