Premiär för KLM och biobränsle i Växjö

 

Bildresultat för klm embraer 175
KLM Cityhopper Embraer 175. (Foto: Wikimedia Commons)

Samtidigt som det första flyget med KLM lyfte från Växjö Småland Airport till Amsterdam i måndas, har en avsiktsförklaring signerats med utvalda parter om biojetbränsleproduktion i Småland. Det innebär att dagliga avgångarna till och från Växjö kommer att flygas på en biojetbränsleblandning.

Premiärflyget mellan Växjö-Amsterdam gick 14 maj och är startskottet på KLM:s långsiktiga investering i flygningar med biojetbränsle från Sverige. Det betyder att KLM investerar mer än 120 000 liter biojetbränsle per år i flygrutten. Bränslet som allokeras till Växjölinjen är producerat i Los Angeles.

”KLM är stolta över att kunna erbjuda Växjö och Småland Sveriges över tid mest hållbara flygrutt i Europa. Vi är tacksamma att så många lokala parter vill vara med och bidra till det. Målet på sikt är att använda 100 procent biojetbränsle och vi hoppas att ännu flera aktörer vill hjälpa oss förverkliga detta”, säger Paul Terstegge, Nordenchef Air France och KLM.

Växjö-Amsterdam kommer att flygas med en daglig avgång som lämnar Amsterdam vid lunchtid för att landa i Växjö en timme och 35 minuter senare. Returen till Amsterdam avgår sedan vid 14-tiden för att landa på Schiphol klockan 15.50. Linjen flygs med KLM Cityhoppers Embraer 175.

Biojetbränsle ger ett strukturellt bidrag till flygindustrins hållbarhet men marknaden idag är underutvecklad. Drivmedlet är fortfarande två till tre gånger dyrare än fossilt bränsle. Med anledning av det har skogsbolaget Södra som första svenska företag blivit en samarbetspartner i KLM:s Corporate Biofuel Program. Det innebär att Södra bidrar med ekonomiska medel för inköp av biojetbränsle som motsvarar de anställdas resande.

”Flygtrafiken står för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid. Vi tar nu två viktiga steg framåt för att skapa hållbara alternativ till det fossila flygbränslet. I dag är utbudet av biobränsle alltför lågt, och det vill vi förändra”, säger Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Södra.

Eftersom det idag inte går att uteslutande flyga på biojetbränsle, kommer KLM och Växjö Småland Airport klimatkompensera samtliga resor till och från Amsterdam. Parterna kompenserar resornas återstående koldioxidutsläpp på sträckan Växjö-Amsterdam genom KLM:s CO2ZERO program och Gold Standard-certifierade trädplanteringsprojekt i Panama.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.