Nextjet ansöker om konkurs – alla flygningar inställda

NextJet,_SE-LLO,_British_Aerospace_ATP_(22579754465)
Nextjet blir kvar på marken. (Foto: Anna Zvereva)

Nextjet ställer från och med idag, onsdag 16 maj 2018, in sina betalningar och ansöker om konkurs. Därmed ställs också alla flygningar in med omedelbar verkan vilket drabbar många flygplatser i landet.

Idag onsdag, ställer Nextjet AB och Nextjet Sverige AB, in sina betalningar och ansöker om konkurs. Samtliga flygningar från och med klockan 13:00 har ställts in skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid”, säger VD Magnus Ivarsson.

Nextjets konkurs drabbar många av landets flygplatser som har Nextjet som enda operatör. Hemavan-Tärnaby, Vilhelmina, Lycksele, Arvidsjaur, Gällivare och Kramfors-Sollefteå är flygplatser som blir helt utan flygtrafik efter Nextjets konkurs. Nextjet har flugit till Stockholm Arlanda från samtliga flygplatser. Flygningarna till och från Hemavan-Tärnaby, Vilhelmina samt Lycksele som Nextjet flugit är upphandlade av Trafikverket, och det är oklart vad som kommer att hända även på de linjerna.

Karlstad och Jönköpings flygplatser är två som tappar sin trafik till Stockholm och har endast kvar reguljärflyg till Frankfurt med BMI Regional samt en linje till Gran Canaria med Norwegian från Karlstad. Även Luleå, Umeå, Sundsvall, Göteborg och de finska flygplatserna i Pori och Karleby/Jakostad drabbas av Nextjets konkurs. Luleå blir av med flygningar till Sundsvall samt Göteborg medan Umeå förlorar tre dagliga avgångar till Göteborg samt tre avgångar i veckan till Karleby/Jakostad. Sundsvall tappar flyglinjer till Luleå samt Göteborg. På Poris flygplats i Finland har Nextjet flugit till Stockholm Arlanda och Helsingfors.

Mot bakgrund av att samtliga flygningar ställs in går det inte längre att boka biljetter och det är heller inte någon idé för våra passagerare att ta sig ut till respektive avreseflygplats skriver Nextjet i ett pressmeddelande. Den som har en bokad resa rekommenderas att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare för vidare hantering. Nextjets kundtjänst kommer att hålla stängt tills vidare.

Nextjet har vid konkursen en flotta som består av SAAB 340 och BAe ATP-flygplan som flyger över stora delar av Sverige. Dessutom har man den senaste tiden leasat en ATR 42 och två CRJ 200 flygplan till linjerna Luleå-Sundsvall-Göteborg, Umeå-Göteborg och Gällivare-Örnsköldsvik-Stockholm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.