Flygbranschen anmäler uppmärksammad artikel

170103 Biobränsle
Biobränsle tankas. (Foto: Victoria Ström)

I en unik åtgärd går tre flygaktörer samman och anmäler en artikel i Dagens Nyheter där endast Naturskyddsföreningen får komma till tals och som innehåller en rad allvarliga fel. Det skriver Peter Larsson VD på Svenska Regionala Flygplatser.

I en stor artikel i Dagens Nyheter den 5 maj ställer tidningen frågor om flygets utsläpp men låter bara Naturskyddsföreningen svara. Artikeln är full av felaktiga påståenden och har skapat reaktioner samt ilska från många av våra medlemmar skriver Peter Larsson VD på Svenska Regionala Flygplatser på Flygkanalen.

Den här typen av påståenden fyller tyvärr nu debatten och nyhetsförmedlingen. Flygnäringen försöker bemöta felaktiga artiklar och påståenden men har svårt att besvara alla enskilda artiklar och inlägg. Denna gång var dock överträdelserna så stora att Svenskt Flyg, Svenska Flygbranschen och Svenska Regionala Flygplatser gemensamt har valt att anmäla artikeln fortsätter Larsson.

Det är en smått unik åtgärd som Svenskt Flyg, Svenska Flygbranschen och Svenska Regionala Flygplatser nu gör. Men samtidigt formulerar vi anmälan också som ett Öppet brev, som också riktar sig till Dagens Nyheter som skrev artikeln och till Naturskyddsföreningen som gjorde påståendena skriver Larsson.

Därför bjuder man i brevet också in media och miljöorganisationer att följa det, ofta världsledande arbete, för klimatomställningen som görs på våra flygplatser, hos våra flygbolag eller inom flygindustrin. Med anmälan och det öppna brevet hoppas de tre organisationerna från flygbranschen att man kan få till en mer balanserad och saklig debatt.

Läs det Öppna brevet här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.