Trafikverket avslutar och påbörjar upphandling på Arvidsjaur-flyg

Bildresultat för arvidsjaur flygplats
Arvidsjaurs flygplats kan bli utan flygtrafik i sommar då Trafikverket måste upphandla flygtrafiken till och från flygplatsen ännu en gång. (Foto: Wikimedia Commons)

Trafikverket meddelar att man avslutar upphandlingen på Arvidsjaur-Stockholm Arlanda utan att gå vidare med ett trafikavtal. Detta då Nextjet var det enda flygbolaget som lämnat ett anbud, som dock inte tillfredsställde Trafikverket. Det kan innebära att flygplatsen i Norrland blir utan flygtrafik i sommar.

Ett minskat antal passagerare i kombination med ett nytt trafikupplägg gör att Nextjet inte vill flyga Arvidsjaur-Stockholm Arlanda utan någon ersättning från Trafikverket. Det förändrade trafikupplägget som Nextjet startade i början av januari innebär att flygningarna till Stockholm från Arvidsjaur inte utgår i från Gällivare vilket varit fallet tidigare. Istället går flygningarna antingen direkt till Arlanda eller via Lycksele, och detta lockar inte tillräckligt med passagerare för att bedriva flygtrafik från Arvidsjaur utan upphandling anser Nextjet.

På grund av att Nextjet inte vill flyga linjen utan ersättning längre inledde Trafikverket en upphandling av Arvidsjaur-Stockholm Arlanda, men nu har den avbrutits sedan Nextjet varit den enda anbudsgivaren. Trafikverket menar att Nextjets anbud inte var fullständigt vad gäller information om mellanlandningsflygplats. Nextjet utvärderar just nu hur bolaget ska ställa sig till Trafikverkets beslut och om en eventuell överklagan ska lämnas in skriver man i ett pressmeddelande.

Från Trafikverkets sida säger man dock att man ska inleda en ny upphandling för att säkerställa flygtrafik till och från Arvidsjaur. Men upphandling24.se skriver att det finns en stor risk att Arvidsjaur blir utan flygtrafik i sommar då handläggningstiderna för flygavtal tar förhållandevis lång tid eftersom de måste stämma överens med EU:s luftfartsförordning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.