Widerøe letar nya flygplan

Bildresultat för dash 8-100 wideroe
Widerøe Bombardier Dash 8-100. (Foto: Algkalv)

Norska Widerøe kollar nu på en möjlig ersättare till de allt mer åldrande Dash 8-flygplanen som bolaget använder på sin regionala flyglinjer i Norge. Men att hitta nya flygplan som har färre än 50 säten blir en utmaning, och ett el-flygplan har därför seglat upp som en tänkbar ersättare.

Widerøe har idag 22 Bombardier Dash 8-100 och tre Dash 8-200 flygplan som enligt flygbolagets Silje Brandvoll kommer att kunna flyga fram till år 2030. Därför håller man nu på med att leta efter en ersättare till de åldrande Bombardier-flygplanen som slutade att tillverkas för 15 år sedan.

”Planen är att få in nya flygplan i flottan från 2025. Men vi har inte bestämt vilken flygplanstillverkare det blir,” säger Vice President Communications and Public Relations Silje Brandvoll till ch-aviation.

Dash 8-100 och Dash 8-200 har plats för 39 passagerare i Widerøes konfiguration, och det är i det segmentet som det norska flygbolaget letar ersättare. Men det finns idag få flygplan som tillverkas som har färre än 50 säten. Ett alternativ är ATR 42 som tar 48 passagerare, men dess motorkraft begränsar möjligheterna till att flyga i Nordnorge där det är korta start- och landningsbanor och berg runt om flygplatsen.

Widerøes VD, Stein Nilsen, har sagt i en intervju med Forbes att ett av alternativen som ersättare till Dash 8-100 och -200 är ett el-flygplan som ska ha plats för som mest 50 passagerare, och detta flygplan skulle kunna vara i drift i slutet av nästa årtionde. El-flygplansprojektet är ett norskt statsfinansierat utvecklingsprogram som skulle kunna leda till att alla nuvarande flygplan tas ur drift på norska inrikeslinjer och ersätts med el-flygplan från år 2040.

Förutom Dash 8-100 och -200 har Widerøe också sex Dash 8-300 och elva Dash 8 Q400 i flottan, men det är oklart om de planeras att ersättas fram till år 2030. Dash 8-300 har plats för 50 passagerare och Dash 8 Q400 78 passagerare per flygning. De mindre Dash 8-100 och -200 används mest på upphandlade inrikeslinjer från Bodö, Tromsö och Oslo Gardermoen, medan -300 och Q400-flygplanen flyger på större inrikeslinjer och utrikeslinjer från Stavanger, Bergen, Oslo och Sandefjord.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.