Nextjet flyttar flygplan och minskar kapaciteten i Örnsköldsvik

SDL
Voyageur Airways Bombardier CRJ 200. (Foto: Nextjet)

Luleå-Sundsvall-Göteborg går från CRJ till ATR och Gällivare-Örnsköldsvik-Stockholm blir av med BAe 146 till förmån för CRJ. Det är resultatet efter att Nextjet möblerar om på flygbolagets linjer som också innebär en minskning av kapaciteten på Gällivare-Örnsköldsvik-Stockholm med mer än 50 procent.

Sedan Nextjet började att flyga Luleå-Sundsvall-Göteborg har man hyrt in det kanadensiska flygbolaget Voyageur Airways som har flugit linjen med en Bombardier CRJ 200 med plats för 50 passagerare. Men sedan den andra maj flyger en ATR 42-300 som har plats för 46 passagerare från Danish Air Transports dotterbolag DOT LT på sträckan.

Detta har i sin tur inneburit att den CRJ 200 som flugit Luleå-Sundsvall-Göteborg har flyttats över till Nextjets linje Gällivare-Örnsköldsvik-Stockholm som sedan början av året har flugits med en BAe 146 från det grekiska flygbolaget Astra Airlines samt en kortare tid av det rumänska flygbolaget Aviro Air. Flygplansbytet på Stockholmslinjen innebär en kraftig minskning av antalet stolar per avgång då BAe 146-300 i Astras konfiguration tar 112 passagerare per flygning jämfört med CRJ 200s 50 stolar.

Det blir alltså mer än en halvering av kapaciteten på Gällivare-Örnsköldsvik-Stockholm som från början planerades att flygas med en ännu större Boeing 737-300 som tar 148 passagerare per avgång. I april började SAS att trafikera Örnsköldsvik-Stockholm och det är troligtvis därför som Nextjet satte in jetflygplan på sträckan och att man nu minskar kapaciteten tyder på att SAS är en tuff konkurrent för Nextjet.

Voyageur Airways flyger även med en CRJ 200 på uppdrag av Nextjet från Umeå till Göteborg samt Karleby/Jakostad i Finland, men där är det inga flygplansförändringar i nuläget. Flygningarna från Umeå har pågått sedan 12 mars med tre dagliga avgångar till Göteborg och tre avgångar i veckan till Finland.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.