Swedavia: Passagerarökning minskar

(Foto: Swedavia)

Under årets första kvartal reste drygt 9 miljoner passagerare vid Swedavias flygplatser. Jämfört med föregående år är det en ökning med två procent, vilket innebär en lägre tillväxttakt. Dessutom har diskussionen om flygets klimatpåverkan intensifierats under det första kvartalet i år och Swedavia fortsätter arbetet för en hållbar framtid och utvecklingen av världens mest klimatsmarta flygplatser.

Totalt sett reste 9 274 000 passagerare vid Swedavias flygplatser under januari-mars vilket är en ökning med två procent jämfört med samma period föregående år. Samtidigt är tillväxttakten lägre jämfört med motsvarande period 2017. Passagerarökningar syntes på tre utav Swedavias flygplatser under kvartalet, Åre Österund Airport, Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

Den kalla starten på året med mycket snö innebar stundtals en utmaning för den operativa verksamhet, men samtidigt visade den på en hög leveransnivå även vid vädermässigt tuffa förhållanden. Den stränga vintern medförde dock ökade kostnader.

Nettoomsättningen för koncernen ökade under perioden med 56 miljoner kronor till 1 403 miljoner kronor, där ökningen i huvudsak är en effekt av resenärsökningen. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 58 miljoner kronor. Rörelseresultatet påverkades negativt av ökade kostnader hänförliga till vintereffekter, IT, hyror och flygplatsskydd samt bevakning.

Ett antal nya flyglinjer och destinationer lanserades under kvartalet. En förbättrad tillgänglighet och etableringen av nya destinationer och flyglinjer bidrar till att göra Sverige mer attraktivt för utländska besökare och stärker Swedavias flygplatser som nav för flygtrafik.

På Swedavia fortsätter arbetet för en klimatsmart omställning av verksamheten och fokus på en hållbar framtid.

”Flyget behöver vara en del av framtidens transporter – och framtidens transporter ska vara hållbara. På Swedavia fortsätter vi att arbeta för omställningen till en allt hållbarare verksamhet och att fortsätta driva de mest klimatsmarta flygplatserna i världen”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.