Sälen byggs utan flygledartorn

sucessfullremotetowertakeoff
(Foto: SAAB)

Scandinavian Mountains Airport utanför Sälen blir världens första flygplats som byggs utan ett flygledartorn. Istället ska alla flygtrafikledning ske på distans med SAABs digitala flygledartorn som idag finns på Örnsköldsvik och Sundsvalls flygplatser.

Det är första gången som SAAB Digital Air Traffic Solutions kommer att sättas i drift på en helt nybyggd flygplats när Scandinavian Mountains Airport utanför Sälen nu valt SAAB som både leverantör och operatör av ett digitalt flygledartorn.

Det innebär att all flygtrafikledning på flygplatsen kommer att skötas från kontrollcentret i Sundsvall från flygplatsens öppning i december 2019. Kontrakt mellan SAAB och flygplatsen sträcker sig sedan tio år framåt i tiden, men kommer troligtvis att förlängs ytterligare.

”Avtalet med Scandinavian Mountains Airport omfattar många av drivkrafterna bakom system för flygledning på distans, användning av en standardiserad, godkänd och industrialiserad teknisk plattform, tillhandahållande av flygtrafikledning och lanseringen av en digital leverantör av luftnavigation”, säger Johan Klintberg, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.