Norwegian förlorar 27 miljoner kronor – varje dag

Tom Crean 737MAX takes off from Belfast International Airport
(Foto: Tom Crean)

Norwegian presenterade under torsdagen ett nettoresultat på minus 46,2 miljoner norska kronor för årets första kvartal, men driftsunderskottet visar att Norwegian går back 25 miljoner norska kronor, 27 miljoner svenska kronor, varje dag. Dock kunde resultatet justeras upp till en förlust på endast 46,2 miljoner efter en omklassificeringen av investeringen i Norwegian Finans Holding.

Norwegians första kvartal 2018 präglades av global expansion, god passagerartillväxt och höga bränslekostnader. Bolaget genomförde även en lyckad emission under första kvartalet. Nettoresultatet uppgick till minus 46,2 miljoner norska kronor jämfört med minus 1 491,5 miljoner norska kronor för samma period 2017. Dock uppgår driftsunderskottet till minus 2,2 miljarder norska kronor vilket innebär att man förlorade 25 norska miljoner, 27 svenska miljoner kronor, om dagen, under det första kvartalet. Anledningen till att man ändå visar ett resultat på minus 46,2 miljoner beror på att Norwegian överfört 1,9 miljarder norska kronor till Norwegian Finans Holding efter en omklassificering av bolagets aktier.

Under första kvartalet valde 7,5 miljoner passagerare att flyga med Norwegian, en ökning med 12 procent. Kapacitetstillväxten var på 36 procent och kabinfaktorn på 84,5 procent. Norwegians globala expansion har de senaste åren resulterat i att ett flertal internationella baser har etablerats och att många nya destinationer lanserats. Tillväxten är för stunden allra störst i USA.

”I det här kvartalet märker vi särskilt effekterna av högre bränslekostnader. Vi har fördubblat antalet nya Dreamlinerplan jämfört med samma period förra året. Planen fylls bra och allt fler kunder väljer att flyga med Norwegian, både i nya och mer etablerade marknader. Långdistansverksamheten är väl etablerad vilket är ett bevis på att resenärer vill flyga interkontinentalt till ett lågt pris”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Under andra kvartalet har bolaget satt sex fabriksnya Boeing 787-9 Dreamliner och två fabriksnya Boeing 737-800-plan i trafik. Vidare ingick bolaget ett samarbetsavtal med flygbolaget Widerøe vilket ger resenärer som flyger inrikes i Norge möjlighet att flyga sömlöst med Norwegian och Widerøe.

”Samarbetet med Widerøe har tagits emot väl på marknaden och antalet beställningar fortsätter att öka”, avslutar Kjos.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.