Flygskatten sänker prognosen för flygresor

(Foto: Transportstyrelsen)

Transportstyrelsen sänker sin vårprognos över flygtrafiken jämfört med vad myndigheten beräknade i höstas. Orsaken är att den nya flygskatten förväntas leda till färre flygresor.

Antalet avresande passagerare från svenska flygplatser förväntas nu öka med 2,6 procent under 2018. I höstas var prognosen 5 procent.Det fanns då en osäkerhet om ifall flygskatten skulle införas.

”Vi sänker passagerarprognosen för de närmaste åren. Skälet till det är att det infördes en flygskatt från första april och som förväntas leda till högre biljettpriser”, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen tar en gång i halvåret fram prognoser över antal passagerare samt starter och landningar med flyg för de kommande sju åren. Prognoserna används bland annat som underlag för Transportsstyrelsens avgiftssättning.

I vårens prognos över passagerarutvecklingen, som sträcker sig fram till 2024, förutspås en årlig genomsnittlig tillväxt på 3 procent. Det innebär närmare 28,7 miljoner avresande passagerare 2024. Det kan jämföras med cirka 23,4 miljoner under 2017. Tillväxten förutspås att vara snabbast för utrikestrafiken som väntas öka med 5 miljoner avresande passagerare till 2024.

Antalet starter och landningar i linje- och chartertrafiken väntas under samma period öka med i snitt 1,3 procent per år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.