Håll jetlagen bort och njut av semestern direkt

SIASömn
(Foto: Singapore Airlines)

Sommarledighet ligger framför oss och många passar på att resa utanför Europa. Frågar man kabinpersonalen på Singapore Airlines flyg från Stockholm till Singapore vad passagerarna oroar sig mest över är det hur ens inre klocka ska hänga med till den nya tidszonen.

Jetlag är något som oroar många, speciellt när resan går österut, exempelvis till Bali eller Australien. Vår semester är dyrbar så därför har Singapore Airlines med hjälp av Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet tagit fram de bästa tipsen för att undvika jetlag.

 ”Många populära resmål har sex timmars tidsskillnad eller mer. Då drabbas den typiska semesterresenären tvåfald av jetlag, först genom en besvärlig tidigareläggning av dygnsrytmen för anpassning till lokal tid och senare vid hemresan en återgång till skandinavisk tid – mindre besvärlig. Den bästa strategin är att försöka anpassa rytmen snarast, speciellt de två första dygnen kan vara besvärliga med trötthet och sömnsvårigheter.”, säger Arne Lowden

 För att jetlagen inte ska ta över de första semesterdagarna är det bra att börja med att ställa om klockan till den lokala tiden redan på flygplanet. Utan att du märker det förbereder det dig på den nya tidszonen medan du är på väg och du kan enklare anpassa din sömn.

”Flygplanstypen A350-900 som Singapore Airlines flyger med från Stockholm till Singapore har många finesser som underlättar möjligheterna att vila ombord. Exempelvis så byts luften i kabinen kontinuerligt var 2–3 minut, kabinen erbjuder också högre luftfuktighet samt lägre kabintryck vilket bidrar till mindre jetlag redan under resan. Och för de passagerare som föredrar fullt viloläge har business-class säten en utfällbar säng.”, säger Vinod Patel, Sales Manager Nordics Corporate Travel.

När slutdestinationen är nådd är ett tips att boosta kroppen med lite motion. Snöra på dig dina sneakers och ta en tur i staden eller simma några längder i hotellpoolen. Solen gör att sinnet inte lika lätt tror att det är natt, även om tröttheten är enorm. Och även om du har tändstickor i ögonen är det bättre att vara ute och motionera än att riskera att somna på hotellrummet. Om du behöver sova en stund på dagen så ställ väckarklockan på 20 minuter, sover du längre kan det bli svårt att sova senare på kvällen.

Glöm inte att det är absolut nödvändigt att anpassa sig till den lokala tiden vad gäller mat och sömn. Ju bättre du är på det, desto lättare får du att anpassa dig till den nya tidszonen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.