Kinesiska ARJ21 besökte Norden

Bildresultat för arj 21
COMACs ARJ21. (Foto: Peng Chen)

Det kinesiskbyggda ARJ21-flygplanet har avslutat en 41 dagars resa till Island och har under resan avverkat 20 000 kilometer och även tittat förbi Helsingfors, Bergen och Köpenhamn.

Det kinesiska flygbolag Chengdu Airlines har idag fyra kinesiskbyggda ARJ21-flygplan i trafik. Det är de enda flygplanen som idag är i kommersiell drift trots att man har en orderbok på mer än 450 flygplan från totalt 21 kunder på ARJ21. Det är alltså av naturliga skäl sällan som ARJ21 syns till i Europa, men i slutet på februari, i början av mars samt april gällde inte det då flygplanet var på väg till Keflavik International Airport på Island för att genomföra sidvindslandningar i sin process med en internationell certifiering.

Förutom att besöka Island passade flygplanstillverkaren COMAC på att visa upp ARJ21 i Helsingfors och Bergen på sin väg till Island. När testflygplanet satte kurs mot Kina igen landade ARJ-21:an på Kastrup där den stod parkerad mellan 3 och 4 april och väckte enligt check-in.dk stor uppmärksamhet bland flygplanspotters och andra flygintresserade.

På Keflaviks flygplats är det ofta starka sidvindar på mer än 30 knop och flygplatsen används därför ofta som en testflygplats för nya flygplanstyper i certifieringsprocessen för sidvindslandingar. Resultatet för COMAC på Island blev att man fick hem mycket värdefull information för en fortsatt utveckling av civila flygplan och i det fortsatta arbetet med att få kinesiska flygplanstillverkare att uppnå de krav på certifiering som ställs i USA och Europa genom FAA respektive EASA.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.