Flygvapnet stationerar Hercules i Lidköping

Bildresultat för hercules tp84
Flygvapnet Hercules TP84. (Foto: Alan Wilson)

När F7 Såtenäs ska reparera huvudbanan under sommaren kommer Flygvapnet att flytta fyra till fem stycken Hercules-flygplan till Lidköpings Hovby flygplats under 13 veckor medan de stationerade JAS-flygplan på F7 sprids ut på övriga flottiljer.

Den start- och landningsbana som huvudsakligen används av Flygvapnet på F7 Såtenäs ska under sommaren repareras och därför kommer man att flytta både de Hercules-flygplan och JAS 39 Gripen som är baserade på F7 under 13 veckor i juni, juli och augusti till Lidköping Hovby flygplats respektive övriga flottiljer, vilket inkluderar F 17 Ronneby och F 21 Luleå.

Flygvapnet kommer alltså att använda den civila flygplatsen, Lidköping Hovby, för transportdivisionens Hercuels, i Flygvapnet kallat TP 84. Eftersom Flygvapnet ska använda flygplatsen kommer man att sätta upp viltstaket runt hela flygplatsen samt ha dygnetruntbevakning av flygplanen när de befinner sig på flygplatsen. Detta säger Lidköpings flygplats VD Anders Djup. Djup berättar också att man fram tills vecka 28, då flygplanen ska anlända, ska fog- och spricklaga vår bana, måla om och förbättra banmarkeringarna skriver Västgöta-bladet.

Lidköpings flygplats har länge haft en blygsam verksamhet, men sedan förra året har flygplatsen märkt av ett ökat intresse för flygplatsen och idag finns ett 15-tal företag på Lidköping Hovby, bland annat Air Service Göteborg och West Atlantic. I ett steg att göra flygplatsen ännu mer attraktiv tittar flygplatsen tillsammans med LFV och Jula på hur man kan använda GPS procedurer för inflygningshjälp.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.