SAS väljer Airbus – 50 nya flygplan beställda

SE-DOZ_A320NEO_SAS_(35266630142)
SAS Airbus A320neo.

SAS beslutade under gårdagen att beställa 50 Airbus A320neo flygplan med leveranser från våren 2019 till 2023. Genom ordern får SAS för första gången från 2023 en enhetsflotta som bara består av flygplan från Airbus. 

SAS har redan 17 Airbus A320neo i trafik från en tidigare lagd order om 30 Airbus A320neo och den nya beställningen på 50 ytterligare A320neo gör att SAS kommer att ha minst 80 Airbus A320neo i trafik under år 2023. Ordern om 50 Airbus A320neo är uppdelad i två delar, de första 15 nya Airbus A320neo, med leverans från våren 2019 till 2021, har säkrats genom avsiktsförklaringar med leasinggivare. De resterande 35 Airbus A320neo kommer att levereras direkt från Airbus fram till 2023.

Flygplansordern inkluderar också optioner om fem ytterligare Airbus A320neo och därutöver har SAS möjlighet att utöka antalet flygplan som kan hyras från leasingbolag. Tillsammans med befintliga flygplan skapar det flexibilitet för tillväxt vid rätt förutsättningar skriver man i ett pressmeddelande.

”Sedan vi för drygt ett år sedan började trafiksätta fabriksnya Airbus A320neo har vi fått en mycket positiv kundrespons. Jag glädjer mig därför åt att vi genom denna order kan fortsätta att förbättra och investera i vårt kunderbjudande och därmed i SAS framtid. Dessutom skapar vi för första gången en enhetsflotta. Genom att beställa 50 Airbus A320neo får vi tillgång till marknadens mest effektiva flygplan och kan ytterligare effektivisera vår verksamhet och fortsätta minska våra klimatpåverkande utsläpp”, säger Rickard Gustafson, VD och koncernchef för SAS.

SAS har sedan 2012 arbetat med att harmonisera och förenkla flygplansflottan. Idag har SAS två flygplanstyper, Airbus A320-familjen och Boeing 737 NG, i trafik inom Europa jämfört med sex olika under 2012. Dessutom tillkommer ATR 72-600 och Bombardier CRJ 900 flygplan från underleverantörerna Nordica, Flybe och Cityjet på SAS linjer inom Europa. I takt med leveranserna av de nya Airbus A320neo kommer SAS att börja fasa ut Boeing 737-flygplanen och existerande Airbus A320 flygplan. I samband med det förenklas SAS flygplansflotta ytterligare till en enhetsflotta bestående av Airbus flygplan på både kort-, medel- och långdistanslinjer.

”Vi är stolta över det fortsatta förtroendet från SAS. Airbus A320neo kommer att komplettera SAS redan befintliga Airbus-flotta, med oslagbar bränsleeffektivitet, lägsta driftskostnader och miljöpåverkan. Det är det perfekta valet för SAS ersättning av äldre generationens flygplan”, säger Eric Schulz, Chief Commercial Officer på Airbus.

Listpriset på de 35 Airbus A320neo flygplan inklusive motorer som beställs från Airbus uppgår till strax under 4 miljarder USD, före rabatter som överenskommits mellan SAS och Airbus, enligt SAS. De ytterligare 15 Airbus A320neo hyrs från leasingbolag och beställningen till Airbus görs av SAS genom det helägda dotterbolag Gorm Asset Management Ltd.

SAS har ännu inte valt vilken motor som ska användas på dessa flygplan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.