Sukhoi ska utveckla en mindre SSJ

Bildresultat för ssj 100
Sukho SSJ-100 ser nu ut att få en lillasyster. (Foto: Sukhoi)

Den ryska flygplanstillverkaren Sukhoi kommer att få ett statligt ekonomiskt stöd på 1,5 miljarder kronor för att utveckla en mindre version av den, sett med ryska flygplanstillverkares ögon, framgångsrika SSJ-100.

Det nya flygplansprogrammet, med en mindre version av Sukhois SSJ-100, har fått grönt ljus av självaste president Vladimir Putin, och enligt rapporter kommer det ryska flygbolaget S7 Airlines att vara ”launch commercial customer” på typen. Enligt ch-aviation planerar S7 Airlines att lägga en order på 75 flygplan på den mindre versionen som ska kunna ta 75 passagerare, vilket är 20 färre än SSJ-100. Andra tänkbara kunder för den mindre SSJ:an är den ryska staten, genom flygbolaget SLO Rossyia, som kan tänka sig att använda flygplanet för VIP transporter och det ryska försvarsdepartementet.

Den nya versionen kan komma att ha en ny motortyp, men kommer mest troligt att fortfarande vara rysktillverkad genom PowerJet eller någon annan rysk motortillverkare. PowerJet är dock inte helryskt utan är ett samarbete mellan franska Sneca och ryska NPO Saturn, och kanske är det just internationella samarbeten som gjort SSJ-100 hyfsat framgångsrik även i Väst. Förutom motorsamarbetet marknadsförs SSJ-100:an internationellt av SuperJet International i Italien som är ett samarbete mellan Sukhoi och Leonardo S.p.A.

Sukhois SSJ-100 har som sagt skördat stor framgång i Väst jämfört med andra ryska flygplansmodeller och flyger idag hos fem flygbolag utanför Ryssland samt forna Sovjetunionen. I Europa flyger irländska CityJet med sex stycken SSJ-100 på uppdrag av Brussels Airlines från Bryssel till bland annat Stockholm Bromma, och det schweiziska lyxflygbolaget Comlux med en SSJ-100.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.