LOT funderar på nytt flygbolag

Bildresultat för lot boeing 787
LOT Boeing 787-8. (Foto: BriYYZ)

Det polska flygbolaget LOT kommer i maj att börja flyga från Ungerns huvudstad Budapest till New York och Chicago. Dessutom flyger man redan till Warszawa och snart Krakow från Budapest och därför funderar LOT nu på att starta ett ungerskt dotterbolag som skulle sköta LOTs flygningar från Budapest.

När det ungerska flygbolaget Malev gick i konkurs i februari 2012 lämnade de efter sig ett tomrum på Budapest flygplats. Många flyglinjer övertogs dock snabbt av lågprisflygbolagen Wizz Air och Ryanair som idag är de två största flygbolagen på Ferenc Liszt-flygplatsen utanför Budapest och de enda som har flygplatsen som bas.

Sedan Malev försvann har Budapest också saknat statusen som hubb och därmed tappat många passagerare som var transferpassagerare på Malevs nätverk. Att Ferenc Liszt inte är någon hubb har gjort att många flygbolag med hubbar på andra flygplatser valt att öppna feederlinjer från Ungerns huvudstad till deras egen hubb. Exempelvis Lufthansa som flyger flera gånger dagligen både till Frankfurt och München, men också LOT som flyger till deras hubb i Warszawa 28 gånger i veckan. Men nu funderar LOT på att lägga om strategin och starta ett ungerskt dotterbolag med bas i Budapest som ska sköta de långlinjer till Chicago och New York som LOT ska börja flyga den 5 respektive 3 maj.

Enligt OrientPress som rapporterar om LOTs planer är det flygbolagets VD Rafał Milczarski som tillkännagivit idén med ett ungerskt dotterbolag under leveransceremonin av LOTs första Boeing 787-9 i slutet av mars. Bilden av att LOT är intresserad av ett ungerskt dotterbolag stärks också av ch-aviations källor som berättar att iden fortfarande är i ett tidigt skede, men att flygbolaget rekryterar ungersk kabinbesättning för sina flygningar från Budapest.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.