Aer Lingus snart med i Atlantsamarbete

EI-EDS, Belfast City Airport (June 2016)
Aer Lingus och British Airways. (Foto: Albert Bridge)

Det irländska flygbolaget Aer Lingus förväntas att inom 12 till 18 månader gå med i det transatlantiska samarbetet som finns mellan American Airlines, British Airways, Finnair och Iberia. Detta då Aer Lingus enligt bolagets VD tvingats in i det av flygbolagets ägare IAG, som även äger British Airways och Iberia.

Aer Lingus köptes av IAG, International Airlines Group, under 2015 och enligt Aer Lingus VD, Stephen Kavanagh, ingick det ett tvingande medlemskap i ett transatlantiskt samarbete där två IAG-flygbolag ingår. Dock är intresset från Aer Lingus svalt, men förväntas ändå gå med i samarbetet inom 12 till 18 månader skriver ch-aviation.

Enligt FlightGlobal som pratat med Aer Lingus VD ser man nu med ”viss entusiasm” på att det irländska flygbolaget ska gå med i samarbetet. Dock har Aer Lingus sett till att behålla sina tidigare samarbeten som främst är med amerikanska jetBlue, United Airlines och Air Canada.

Aer Lingus har förväntats att gå med i samarbetet mellan American Airlines, British Airways, Finnair och Iberia redan för två år sedan, men förhandlingarna har dragit ut på tiden, vilket ytterligare stärker bilden av att man har olika intressen gällande flygtrafiken över Atlanten.

Enligt ch-aviations ”capacity module” flyger Aer Lingus 108 flygningar i veckan i sitt transatlantiska linjenät som består av 14 linjer. 12 av dem flygs från Dublin och två från Shannon. De viktigaste långlinjerna för Aer Lingus är Dublin-Boston, New York och Chicago som alla flygs med två dagliga avgångar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.