Elektriska flygplan ska möta klimatutmaningen

Embraer_190
(Foto: Antônio Milena)

Nu ger Vinnova finansiering till ett projekt som ska planera för utveckling av elektriska flygplan i Sverige. Det är ett av flera nya innovationsprojekt som ska möta samhällsutmaningar och bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Flyget står för en växande andel av de globala utsläppen av koldioxid. Chalmers tekniska högskola, Luftfartsverket och forskningsinstitutet RISE Viktoria ska nu tillsammans med flygindustrin och andra aktörer samarbeta i ett projekt för att ta fram en plan för utveckling av elektriska flygplan i Sverige. Tanken är att elektriskt flyg i framtiden ska kunna användas på kortare distanser och bidra till minskade koldioxidutsläpp, men också till minskat buller.

”Vi är väldigt glada över det engagemang som aktörer från alla sektorer visat på att tillsammans arbeta för att lösa komplexa samhällsutmaningar för att världen ska bli mer hållbar, jämställd och jämlik”, säger Andreas Netz, ansvarig för Utmaningsdriven innovation på Vinnova.

Det är ett av 38 nya samverkansprojekt som Vinnova satsar på inom programmet Utmaningsdriven innovation, som ska bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Projekten får dela på 19 miljoner kronor i ett första steg där projekten initieras.

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och har till uppgift att bidra till hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation, främst genom bidrag till innovationsprojekt och forskning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.