Flygskatten är verklighet

bdb11e8973e5fdbc_800x800ar
(Foto: SAS)

Den 1 april trädde den nya flygskatten i kraft. Det innebär att flygresor inom samt till och från Sverige kommer att bli mellan 60 och 400 kronor dyrare för resenärerna. Dock återstår det att se om syftet med den kommer bli verklighet, att minska svenskarnas flygresande.

På påskdagen, den första april, trädde den nya flygskatten i kraft. Det innebär att en inrikesresa i Sverige samt resor inom Europa blir 60 kronor dyrare och resor utanför Europa mellan 250 och 400 kronor dyrare. Det är flygbolagen som flyger till och från samt inom Sverige som ska betala flygskatten och höjer därför biljettpriserna med motsvarande kostnad som skatten.

Flygskatten är hårt kritiserad av branschen som menar att flygskatten inte kommer att minska svenskarnas flygresande. Enligt uträkningar från Svenskt Flyg kommer flygskatten att innebära en minskning av flygandet med knappa 0,2 procent. Man har också både i branschen och utanför tidigare varnat för vad flygskatten kan innebära för de regionala flygplatserna i landet som ofta går med förlust och med en ostabil framtid.

Dessutom befarar man att SAS och Norwegian väljer att starta nya flyglinjer från Norge och Danmark istället för Sverige på grund av skatten. Norwegian har redan nu avslutat en flyglinje mellan Karlstad och Alicante som en följd av att man måste ta ut ett högre biljettpris. Därför väljer det norska flygbolaget att använda flygplanet på andra linjer där man kan locka fler passagerare.

”Det är ingen tvekan om att fokus på eventuella nysatsningar vad gäller interkontinentala linjer som en konsekvens av en skatt, kommer att ligga på Köpenhamn. Det är värt att notera att en daglig interkontinental linje kommer att få en skattebelastning med runt 35 MSEK/år.” skriver SAS i sitt remissvar till regeringen angående flygskatten under förra året.

Det återstår som sagt att se om flygskatten fyller sitt syfte, att minska svenskarnas flygresande eller om man kommer att fortsätta flyga precis som innan, men med en högre prislapp.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.