Datafel orsakar flygförseningar i Europa

Bildresultat för atc air traffic

Den europeiska flygledartjänsten Eurocontrol drabbades under tisdagen av ett IT-problem som enligt AFP kan innebära att hälften av Europas 30 000 flygningar under tisdagen kan bli försenade. Dock uppger Eurocontrol på sitt Twitter-konto under tisdagskvällen att man identifierat felet och att flygtrafiken nu ska fungera som vanligt igen med undantag för följdförseningar.

Det var vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen som Eurocontrol, som är den organisation som kontrollerar stora delar av det europeiska luftrummet, drabbades av ett allvarligt IT-problem i TFMS, Tactital Flow Management System. Det innebär att flight plans som skapats innan klockan 12.26 på tisdagen är borta och flygledarna är tvungna att skapa nya, vilket tillsammans med att Eurocontrol tvingats sätta igång nödprocedurer för att få rätt på problemet, reducerat kapaciteten i det europeiska luftrummet med tio procent.

Från Swedavias sida förväntar man sig att förseningar kan påverka flygtrafiken under hela tisdagen och Köpenhamns flygplats, Kastrup uppger att flygningar från Europa med undantag för Sverige, Norge och Finland samt inrikeslinjer, kan vara försenade på grund av Eurocontrols problem.

Dock skriver Eurocontrol på sitt Twitter-konto vid 21.30-tiden på tisdagen att felet är avvärjt och att TFMS-sytemet är omstart med framgång efter ett stort antal tester över flygledningen i hela Europa. Förseningar kan dock kvarstå under hela tisdagskvällen som en följd av de tidigare problemen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s