Testa din flygplatskunskaper under påsken!

flying advertising airport travel line journey flight holiday bag tourism trip label brand font international design airlines document tags vacations hamburg tickets barcode graphic design

LHR, LAX, ARN och FRA är alla flygplatskoder som många har koll på. Men var hamnar man om man flyger till SEX eller CAT och vilken kod har Batmans flygplats? Nu kan du testa om du har koll på detta och sju andra frågor i ett quiz som The Telegraph har gjort. Testa dina kunskaper här.

En flygplatskod med tre bokstäver kommer från IATA, International Air Transport Association, och används vid bokningar, boardingkort och bagagetaggar samt annat som berör passageraren. Koden är unik för varje flygplats i världen och behöver nödvändigtvis inte ha något med flygplatsens namn eller geografiska läge att göra. Men oftast kan man se en viss logik i IATA-koden, som till exempel ARN som är Arlanda flygplats IATA-kod.

Dessutom använder USA och deras flygmyndighet FAA, Federal Aviation Agency, ytterligare en typ av kod. Den heter FAA LID och är en kod med tre bokstäver och stämmer ofta överens med IATA-koden på flygplatsen. Men det finns undantagsfall, till exempel Branson Airport, Missouri, som har IATA-koden BKG och FAA LID-koden BBG. Detta skapar problem. FAAs kod BBG används redan av IATA till Butaritari Atoll Airport i Kiribati, vilket gör att det är upplagt för missförstånd. Dock används i regel FAA LID-koden inte vid bokningar och de flygplatser som inte har samma IATA och FAA-kod är ofta småflygplatser.

Förutom IATA-koden används också en flygplatskod från ICAO, International Civil Aviation Authority, som består av fyra bokstäver. Denna koden används främst för operativ och flygteknisk-personal som piloter och flygledare. Genom att se på kodens två första bokstäver kan man se vilket geografiskt läge flygplatsen har. Till exempel EKCH, som är Kastrups ICAO-kod där EK betyder Danmark. De två sista bokstäverna har med flygplatsens namn att göra eller vilken del av landet den ligger. I exemplet ovan, EKCH, står CH för Copenhagen. Göteborg Landvetter ICAO-kod är ESGG där ES betyder Sverige och GG Göteborg.

Är du sugen på att se vad du kan om IATA-koder? Testa dina kunskaper här.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.