Ryanair blir delägare i LaudaMotion

LaudaMotion Airbus A320. (Foto: LaudaMotion)

Ryanair kommer att köpa tre fjärdedelar av Niki Laudas flygbolag LaudaMotion som bildades efter att Air Berlins dotterbolag, som Niki Lauda grundade, Niki gått i konkurs under förra året.

Om allt går enligt plan kommer Ryanair att köpa 75 procent av det österrikiska flygbolaget LaudaMotion som planerar att flyga från Tyskland och Österrike till Medelhavsdestinationer med Airbus A320-flygplan. LaudaMotion bilades av den förra F1-stjärnan Niki Lauda efter att Laudas tidigare flygbolag Niki gått i konkurs i efterdyningarna av Air Berlins nedläggning.

Ryanair kommer till en början att köpa 24,9 procent i LaudaMotion för att sedan så snabbt som möjligt öka andelen till 75 procent, beroende på EU konkurrens-godkännande. Det irländska flygbolaget kommer att ge finansiell- och chefssupport samt wet-leasing av sex flygplan till LaudaMotion i sin och styrelseordföranden Niki Laudas strävan att erbjuda österrikiska flygresor till lågpris. Kostnaden för 75 procent av Ryanair kommer att landa på 50 miljoner euro, trots att de 75 procenten inte är värda det. Den resterande summan pengar kommer att användas som en typ av startup bonus för LaudaMotion.

I och med Ryanairs köp i LaudaMotion kommer man för första gången att ha tillgång till ett AOC, Air Operators Certificate, med Airbus-flygplan, något som kan ses som ett oväntat steg för det irländska flygbolaget. Ryanair är idag den största operatören av Boeing-flygplan i Europa med över 400 flygplan av typen B737-800 som flyger på bolagets linjer.

LaudaMotion planerar att flyga med 21 flygplan under sommaren i år med sex Boeing 737-800 från Ryanair och 15 egna Airbus A320-flygplan. Man planerar att börja flyga från Berlin-Tegel, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Köln/Bonn och Stuttgart. LaudaMotions första flygning kommer att ske 25 mars då man kommer att flyga på uppdrag av tyska Condor och Eurowings.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.