Trafikverket utökar antalet flyglinjer med trafikplikt

Bildresultat för kramfors flygplats
Kramfors Sollefteå får en upphandlad flyglinje till Stockholm från oktober 2019. (Foto: Skistar)

Trafikverket har beslutat om fortsatt allmän trafikplikt för samtliga befintliga flyglinjer samt en ny flyglinje. Det är Kramfors-Stockholm som tillkommer och som kommer att upphandlas av Trafikverket från oktober 2019.

Trafikverket har regeringens uppdrag att i hela landet avhjälpa brister i tillgängligheten i den kollektiva persontrafiken mellan regioner. Det sker genom så kallade trafikavtal, vilket innebär att Trafikverket betalar ersättning till trafikföretag för utförd trafik. Inför att nuvarande flygavtal upphör i oktober 2019 har Trafikverket utrett behovet av flygtrafik.

Trafikverket har tillkännagivit vilka flyglinjer som ska upphandlas från oktober 2019 och förutom dagens flyglinjer tillkommer Kramfors-Stockholm Arlanda. Det innebär att Trafikverket kommer att upphandla flygningar på linjer från Arlanda till Arvidsjaur, Gällivare, Hagfors, Hemavan/Tärnaby, Kramfors, Lycksele, Sveg, Torsby och Vilhelmina. Dessutom upphandlar Trafikverket linjerna Pajala-Luleå och Östersund-Umeå.

Om ingen aktör vill bedriva kommersiell trafik enligt trafikplikten upphandlar Trafikverket trafik och tecknar trafikavtal och ett antal förändringar görs i den kommande upphandlingen skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

”Förändringarna ger förutsättningar för ökad kvalitet och stabil flygtrafik”, säger Anna Fällbom chef för Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Annonser

2 reaktioner till “Trafikverket utökar antalet flyglinjer med trafikplikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s